Training gesprekstechnieken (communicatie)

Training: Gesprekstechnieken
Wat houdt actief luisteren in? Hoe sluit ik aan op mijn gesprekspartner? Welke type vragen zijn er? En welke gespreksvaardigheden kan ik inzetten tijdens een gesprek? Wat voor gesprek ga ik aan? Wat wil ik uit een gesprek halen? Ben ik niet te veel aan het woord? Hoe laat ik de ander vertellen? Wat hoor en zie ik? Hoe zet ik wat ik hoor en zie om in een vraag? En hoe ga ik om met mijn eigen gevoelens en gedachten tijdens een gesprek?
Dit zijn wellicht een aantal vragen die door je heen gaan als je met iemand een gesprek aan gaat. Gedurende deze training zullen we bovenstaande vragen beantwoorden.
Je kunt niet niet communiceren
De mens is een sociaal wezen waarin contact met andere mensen onderdeel is van het leven. In het contact is er altijd sprake van communicatie. Je kunt niet niet communiceren. Al wordt dit wel veelal gedacht bij het aannemen van bijvoorbeeld een gesloten houding of het niet terug krijgen van een respons. Hoe je hier vervolgens op reageert en wat het eerste is dat dan in je op komt zijn interessante vragen. Verstuur je opnieuw op dezelfde wijze jouw ik-boodschap? Of trek je je terug en vul je het gedrag van de ander voor jezelf in aan de hand van allerlei verkeerde gedachten en aannames. In dit laatste zit de sleutel van de oplossing binnen veel miscommunicaties. Vul het namelijk niet in voor de ander, maar blijf in contact door de juiste vragen te formuleren en te stellen!
Non-verbale communicatie
Zowel verbaal als non verbaal staan wij constant in contact met elkaar. Van deze communicatie is zo een 60 tot 80% procent non verbaal. Slechts 20 procent is verbaal. Voor iets wat wij dagelijks constant doen, weten we erg weinig. Tijdens het voeren van gesprekken ben jij als persoon het enige te hanteren instrument. Zoals een timmerman in opleiding zijn hamer juist leert hanteren tijdens zijn werk, kunnen wij als mens de eigen persoon leren in te zetten tijdens het voeren van gesprekken.
Wil je meer kennis verkrijgen over het communicatieproces en vaardigheden aangeleerd krijgen om gesprekken positief te beïnvloeden? Wil je weten wat de do’s en don’ts zijn in een gesprek en hoe jouw eigen persoon functioneel in te zetten tijdens een gesprek? Dan is deze training iets voor jou.
Voor wie is deze training?
Deze training kan worden gevolgd door:
- Professionals binnen verscheidende sectoren (jongerenwerk, welzijnswerk, onderwijs, geestelijke gezondheidszorg, bedrijfsleven etc.)
- Hulpdiensten zoals de Politie, Brandweer en Ambulance
- Medewerkers binnen openbare gebouwen (kantoren, praktijken, bibliotheken etc.)
- Bedrijven in de detailhandel
- Leerlingen en studenten
- Personen die zich willen ontwikkelen binnen het hanteren van gesprekstechnieken.
De training vindt plaats in relatief kleine groepen:
- Maximaal 5 tot 10 deelnemers;
- Verdeeld over twee trainingsdagen van 5 uur per dag.
- Zo kunnen wij onze trainingswijze zo persoonsgericht en veilig mogelijk houden.
- Overleg en afstemming is hierin mogelijk.
Wat leer je tijdens deze training?
- Je leert actief luisteren
- Je leert een hulpverlenend gesprek vorm te geven
- Je weet hoe het communicatie proces verloopt
- Je herkent verschillende type vragen (open en gesloten vragen, keuzevragen, tegenvragen, suggestieve vragen, controlevragen, isolatievragen etc.)
- Je past verschillende gesprekstechnieken toe (LSD methode, concretiseren, spiegelen, functionele stiltes, metacommunicatie, empathie, 4G’s feedbackmethode, driedelige ik-boodschap etc.)
- Je vergroot het inzicht binnen het eigen handelen
- Je bent je bewust van je eigen verbale en non-verbale communicatie.
- Je krijgt inzage in welke invloed jouw opvoeding heeft gehad op jouw stijl van communiceren
- Je leert te observeren.